5 συμβουλές αναζήτησης εργασίας

5 years ago 1243
5 συμβουλές αναζήτησης εργασίας

Σε περίπτωση που η αναζήτηση εργασίας έχει εξελιχθεί σε μια όχι και τόσο τυπική διαδικασία για εσάς, οι παρακάτω 5 συμβουλές στα συχνότερα προβλήματα που συναντά ένας υποψήφιος θα σας βγάλουν από το αδιέξοδο. Εφαρμόστε τις και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα!

1. Θετική συμπεριφορά και εξωτερική εμφάνιση.

Αν και λίγο "κλισέ", πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τη σημαντικότητα της θετικότητας. Οι εργοδότες "μυρίζονται" την αγωνία και την απόγνωση των υποψηφίων. Θέλουν να προσλάβουν άτομα που να είναι συγκροτημένα, με αυτοπεποίθηση και να εκπέμπουν θετική ενέργεια. Εάν βρίσκεστε χωρίς εργασία για αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως είστε απογοητευμένοι ή ακόμη και θυμωμένοι. Ωστόσο, οφείλετε να βρίσκετε τον τρόπο να καθαρίζετε τη σκέψη σας κάθε φορά που παρευρίσκεστε σε μια συνέντευξη, ειδάλλως θα καταλήξετε να πληγώνετε συνεχώς τους εαυτούς σας.

2. Ηλικιακά κριτήρια/όρια. 

Για τους όχι και τόσο νεαρούς, ενδέχεται τα ηλικιακά όρια που θέτει κάποιος εργοδότης να σταθούν εμπόδιο, ακόμη κι αν καλύπτονται όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να προστατευθείτε είναι να περιορίσετε την αναγραφόμενη εμπειρία του βιογραφικού σας στα τελευταία 10-15 χρόνια. Παραλείψτε εσκεμμένως τις ημερομηνίες όσον αφορά στην εκπαίδευσή σας, και επικεντρωθείτε στην προσαρμοστικότητα και την εμπειρία σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

3. Ελλειπής εκπαίδευση/εμπειρία.

Δεν είναι πάντα δυνατό να καλυφθεί το 100% των προδιαγραφών που αναζητά κάποιος εργοδότης σε έναν υποψήφιο. Τις περισσότερες φορές οι απαιτούμενες δεξιότητες και τα προσόντα που αναγράφονται σε μια αγγελία είναι κάπως "φουσκωμένα", με σκοπό να υπάρξει κάποιο "φιλτράρισμα" στον αριθμό των βιογραφικών που θα προσελκύσει, κι αυτό συμβαίνει συνήθως με θέσεις εργασίας υψηλότερων απαιτήσεων. Δεν πρέπει σίγουρα να σας αποθαρρύνει στην αποστολή βιογραφικού σε περίπτωση που δεν πληρείται κάποιο από τα αναγραφόμενα προαπαιτούμενα. Πολλές φορές, εάν πληρούνται τα περισσότερα, είναι και αρκετά για να έχετε σημαντικές πιθανότητες να προσληφθείτε. Κατά τη συνέντευξη να έχετε αυτοπεποίθηση και να παραδεχθείτε τις ελλείψεις σας, ενώ να δείξετε πως διψάτε για γνώση, ειδικά εάν έχετε αποφασίσει να αλλάξετε κλάδο ή σε περίπτωση που έχετε πληροφορηθεί ήδη πως η εταιρία είναι διατεθειμένη να παρέχει εκπαίδευση ώστε να ενισχύσει τις υπάρχουσες γνώσεις σας.

4. Η (παρεξηγημένη) εθελοντική εργασία.

H έννοια της εθελοντικής εργασίας στη χώρα μας παραμένει ένα από τα σύγχρονα ταμπού. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχει κάποιος τομέας που αγαπάτε αρκετά. Κάποιος κλάδος που θα σας γέμιζε να ήσασταν μέρος του, ανεξαρτήτως της ισορροπίας προσφοράς-αμοιβής. Οι περισσότεροι οργανισμοί, εξ' άλλου, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική εμπειρία παρά στην θεωρητική γνώση. Ψάξτε για τις εταιρίες που πρωτοπορούν στον κλάδο που σας ενδιαφέρει και προσφερθείτε να εργαστείτε εθελοντικά για όσο διάστημα έχετε τη δυνατότητα. Μελετήστε τον τρόπο που λειτουργούν τα έμπειρα στελέχη, αναλύστε την καθημερινότητά τους. Προσπαθήστε να μαθαίνετε μέσα από την κάθε τους κίνηση, την κάθε τους λέξη. Το να βρίσκεται κανείς δίπλα σε ανθρώπους πετυχημένους, έστω και προσωρινά, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Η εμπειρία και οι επαφές που θα αποκτήσετε μέσα από την εθελοντική εργασία μπορεί να σας δώσουν το εισητήριο για τη θέση πλήρους απασχόλησης που ονειρευόσασταν μόλις λίγες εβδομάδες πριν.

5. Μετεγκατάσταση!

Είναι ένα κάπως πιο ακραίο σενάριο, αλλά ίσως απλά να μην είστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Η μετεγκατάσταση είναι προσωπική υπόθεση, ωστόσο έχετε σίγουρα περισσότερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας εάν κάνετε την αναζήτησή σας σε τοποθεσίες με πολλές ανοικτές θέσεις στον τομέα σας. Όπως αναφέρει ένα ρητό, "σπίτι είναι εκεί όπου έχεις ευκαιρίες"... Υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη ανά τον κόσμο επίσης, ώστε να συνδιάσετε την εργασία με μια υψηλή ποιότητα ζωής. Σε καμία περίπτωση μη φοβηθείτε να γίνετε πολίτης του κόσμου.